danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

ponton ingang big waves

Blide dønninger kan blive vilde når de møder revler og rev... Vær altid opmærksom på det uventede!

I baljen - det kan selvfølgelig gå galt! 

pontonbaad_i_baljen
Efter en dukkert gælder det om at komme ombord og få samlet grejet sammen!

Kent Groot har prøvet hvad det vil sige at komme på tværs af de mægtige brændingsbølger som hurtigfærgerne producerer ved indsejlingen til Hirtshals.

På en ellers smuk sommeraften med næsten havblik over Vesterhavet, gik det galt!
Kent fortæller: ”Jeg ser godt nok hurtigfærgen på vej ind. Vel omkring 10-15 minutter senere rejser der sig pludselig 2-3 store bølger som ikke ”brækker over”. Bølgerne passeres uden problemer. Tror så fejlagtigt, at det var det... Men kort tid efter kommer en ny serie bølger, som er endnu kraftigere og ”brækker” lige over revlen, hvor jeg ligger i pontonbåden.

Jeg når ikke at vende pontonbådens stævn mod bølgerne og de rammer mig derfor skråt forfra.
Som alle ved er det er det den dårligste måde at forcere "whitewater-bølger" på. Der sker kort og godt det, at jeg og min båd løftes nogle meter op og bliver rullet med rundt. Ryger ud af båden, redningsvesten udløses og jeg popper op til overfladen blot for at blive ramt af den næste brændingsbølge.

Som jeg ser det, begår jeg to fejl: For det første skulle jeg med det samme ro længere ud og således undgå at blive fanget i området hvor bølgerne bliver brudt… For det andet har jeg ikke front mod bølgerne!”
Pontonbaad_boelger_anderson 
Pontonbåden er et sikkert og stabilt fartøj! 

Pas på skibstrafik og hurtigfærger

Ikke kun vinder giver bølger. Skibstrafik og specielt hurtigfærger kan på en selv rolig dag producere bølger og brænding.

Er bølgerne dannet langt væk kan de komme ind til land som dønninger. Forskellen når du er ude på havet, vil typisk være at bølger ligger mere tæt, og er stejlere i forhold til dønninger, der har lidt større afstand og ikke er så stejle.

Inde ved land bryder bølgerne når vanddybden falder til omkring 0,8 gange bølgehøjden. Havbunden vil derfor være helt afgørende for hvordan bølgen bryder.

Langs en kyst, hvor det bliver meget hurtigt dybt, vil bølgerne således først bryde helt oppe på eller ganske tæt på stranden, mens der vil være en mere langstrakt brænding på kyster hvor det kun langsomt bliver dybere.

I pontonbåd vil det kun sjældent give problemer med bølger uden på åbent hav, da vi normalt ikke er ude i rigtig hårdt vejr (storm). Først når bølgerne kommer ind mod kysten hvor vanddybden falder og de begynder at ”rejse sig” og bryde, det kan blive "sjovt" eller problematisk afhængig af temperament.

Vanddybden er som nævnt meget afgørende for hvordan og ikke mindst hvor bølgerne bryder. Det vil derfor være en god idé at bruge noget tid på at kigge på vandet og derved få en indikation af hvordan bølgerne bryder. Du kan så vælge om du vil ”lege” i området hvor bølgerne bryder, eller om du vil sejle og fiske i mere sikker afstand fra ”vandsøjlen” og de hvide skumtoppe.
pontonbaad_braemming 
Det gælder om at holde sig uden for "white-water" områderne! 

Pontonbåden i brændingsbølger

Pontonbåden er et sikkert fartøj som kan tåle hidsige brændingsbølger og god vind.

Typisk vil det kun være når et fartøj, eksempelvis en hurtigfærge passerer (Hirshals, Helgenæs) eller lodsbåden, der eksempelvis i Randers Fjord kan rejse store bølger og en habil brænding, at der er grund til at være ekstra opmærksom. Her gælder det så til gengæld om at ro ud af brændingszonen og holde pontonbådens front direkte op mod bølger og dønninger.
ponton_bolger_breaning
Her er der ingen grund tl at søsætte selv om pontonbåden sikkert kunne klare bølger og brænding!