danlendenosv

Kik forbi min opdaterede side om geddefluefiskeri Naphans.dk

Bynaturen skal passes!

Torsdag den 26. august 2021.210826 vildeblomster pleje

Biodiversitet: Inden plejeplanen med kommunen blev dette område slået og passet som en græsplæne. Ved at lade naturer vokse vildt, har vi fået et smukt område som nabo. 

Også i Randers: Sammen om et VILDERE Danmark

Naturen er i krise i Danmark og på verdensplan, og et utal af dyre- og plantearter risikerer at uddø i den nærmeste fremtid. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen: ’Sammen om et VILDERE Danmark’, som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur. Du kan finde hjemmesiden HER

Naturen i Randers 

Naturen er ikke i topform overalt. Ud af 100 mulige point scorer Randers 17 og placerer sig et stykke nede af listen over kommunernes naturværdi – på en 67. (74 i 2017) plads ud af landets 98 kommuner. Med en scorer på under 20 point kategoriseres naturen som fattig. 

Den lave placering skyldes blandt andet, at over 60 procent af kommunen består af markarealer, der er intensivt dyrkede og derfor har en meget lav biodiversitet. Arealer, hvor naturen er rig, fylder omvendt ikke så meget i kommunen og har derfor svært ved at trække naturkapitalen op.

I Randers har vi 30 procent mindre plads til natur i forhold til landsgennemsnittet. Det skal vi have ændret!

Flertal for mere vild natur

Et flertal i først Miljø og Teknik udvalget og senere i byrådet besluttede at tilmelde Randers til Danmarks VILDESTE Kommune.

Den vilde bynatur skal selvfølgelig plejes!

Hakkejern, brænder og knofedt vil fortsat være nødvendigt selv om store områder ikke længere skal klippes ned. 

Dette er der bl.a. brug for: 

  • Fjernelse af vækster langs kanter og i asfalten. Nødvendigt for ikke at ødelægge belægningen med deraffølgende omkostninger.
  • Fjernelse af blomster og anden vækst efter afblomstringen. Næringsstoffer fjernes fra området og der kommer lys til ny vækst. 

Glæder mig til at evaluere de forskellige tiltag og til at drøfte en kommende plejeplan der sikre os vilde blomster, flere insekter og mere VILD Natur i vores kommune. 

Mere VILD natur er ikke en spareøvelse!

210826 vildeblomster roundabout

Nyder ofte at køre gennem denne smukke rundkørsel på Hobrovej, men også her er der brug for pleje og knofedt til at holde kanter og asfalt fri vor vækst. 

210826 vildeblomster regvandsbassin

Her er et godt eksempel på hvordan man kan opsamle regnvand og forene det funktionelle og det æstetiske til glæde for os alle. Naturen i byen skal dog plejes.

210826 vildeblomster asfalt kanter

Der skal være plads til blomster, bier og det vilde. Men plantevæksten der breder sig ud over kanterne og slår rod i asfalten, skal selvfølgelig fjernes.