danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

vedligeholdelse

Når det hele skal gå op i en højere enhed. Justering af sæde, forhvilere og årene...

Har du besluttet dig, og står du med en pontonbåd, ny eller brugt, gælder det om at tilpasse fartøjet til bl.a. din højde og dit fiskeri.

Thomas Sams

Thomas Sams har tilpasset sin ODC Jetpac ved at udskifte al fittings til rustfast, et nyt sæde, nye årer m.v. Betrækket er dog fortsat kraftig lærred der bør skylles og inprægneres jævnligt. 

Fodhvilere

På langt de fleste både kan fodhvilerne justeres så de passer til længden på dine ben. Bedste justering betyder, at dine knæ kun er ubetydeligt bøjet når du har fødderne i ro stilling. Er det muligt at justere højden på fodhvilerne, gælder det om at de sidder så højt, at din hæl er fri af vandet og derfor ikke yder vandmodstand, når du ror.

Sædet

Er det muligt, bør du som det første justere sædets placering. Her gælder det om at foretage justeringen således, at pontonbåden ligger en anelse dybere med forenden når du sidder med fødderne i fiskestilling. Justeringen betyder, at pontonbåden vil løfte forenden en anelse, når du lægger fødderne op i fodhvilerne.

Er det muligt at justerer højden på sædet, bør du sætte det i højeste position af hensyn til kaste og fiskekomforten. Det højere tyngdepunkt vil næppe kunne mærkes på pontonbådens stabilitet. Er sædet på din båd ikke justerbart i højden, kan det nogle gange være nyttigt at klodse det op.

Henrik Leth

Bemærk at åren hviler i stangholderen og at der er styr på løslinen!

Årerne

De fleste pontonbåde leveres med årer der er tilpasset white-water situationer. Men bruger du udelukkende din båd i vores hjemlige rolige farvande, vil du i mange tilfælde kunne opnå en bedre ro-komfort ved at skære 5 – 10 cm. af længden af hver årer. Årerne placering i åregaflerne/holderne således, at der er ca. 5 cm. mellemrum mellem håndtagene, når de holdes i forlængelse af hinanden.

I øvrigt vil du nok erfarer, at dine årer efter nogen tids brug, under fiskeriet fyldes med vand, som efterfølgende giver bilen våde sæder eller et vådt bagagerum. Løsningen er her et par 5 mm. huller og en injektion med ekspanderende skum som du kan købe i byggemarkeder.

Bliver du for alvor bidt at fiskeriet fra pontonbåd er der ingen vej uden om et par kulfiber årer. 

Åreholder

Når du fisker og manøvrerer pontonbåden med svømmefødderne, er det en rigtig god ide, at årerne kan placeres i en holder. De fleste pontonbådsfabrikanter sælger årerholdere som ekstraudstyr.

På min Outlaw er der indbygget en låsemekanisme der sikre årerne i hvileposition. I min River Otter har jeg løst problemet ved at højre åre lægges ved stangholderen, mens venstre årer lægges ved og fastholdes at ventilen.

Pontonbåd og grej i tagboks

Her er pontonbåden pakket sammen i tagboksen. 

Stangholder

Når du holder sejler ud, holder pause, eller skal passerer stryg og white-water, der kræver din fulde koncentration, skal stangen placeres og fastholdes sikkert. Flytter du imidlertid kun rundt på fiskepladsen, er det tilstrækkeligt, at placerer håndtag og fluehjul i skødet og så ellers holde stangens spids med den ene svømmefod – en placering, der også er effektiv hvis du ønsker at dørgefiske med fluen efter fx en makrel!

Der kan købes forskellige stangholdere, der enten fastsættes med remme eller skruer. Ofte er købeholderne justerbare, men desværre også lidt tunge, så der kan være god fornuft i at finde noget plastrør og en lille sav. Elektriker strips er her perfekte til monteringen.

Ivar med grejkasse

Ivar Thordal har monteret i grejkasse med et par strips!

Lineholder

Også når du fisker fra pontonbåden gælder det om at have styr på løslinen. Nogle pontonbåde leveres med et finmasket net, som spændes ud mellem rammerne. Ulempen ved denne løsning er, at nettet skal fjernes hver gang du skal ud af båden.

En langt bedre løsning er, at benytte en Flexi-Stripper, som du enten kan have på, spænde fast i den side som du naturligt vil lægge løslinen op på, alt efter om du er højre eller venstrehåndkaster.

Efter forskellige eksperimenter har jeg valg af monterer hele to flexi-strippere på højre side af River Otteren. Placeringen er valgt så stripperne naturligt er placeret der hvor min løsline lægges op. På min Outlaw har jeg konstrueret en fleksibel lineholder. Se her: Styr på løslinen

Tasker/bagage

På en normal fisketur medbringes der en reservespole med en synkeline, æsker med fluer, madpakke, kaffe, et par øl m.v.

På venstre side (min kastearms-side) har jeg monteret en lang vandtæt speciel pontonbåds designet taske, der som udover provianten også fast indeholder et termometer, en krogløsertang og en lille kikkert. Tasken kan desuden rumme min fiskejakke.

Nogle pontonbåde har en platform til bagage bag sædet, mens andre, bl.a. min River Otter, har monteret et fintmasket net. Fordelen ved nettet, hvis bund ligger på, eller lige under vandlinien er, at en evt. fangst og drikkevare kan opbevares og holdes kølig her. Skal jeg have ekstra bagage som sovepose og køkkengrej med på turen, pakkes dette i min vandtætte taske fra Patagonia, som perfekt kan sættes i bagagenettet. I Outlaw'en er "bagrummet en integreret del af det luftfyldte sæde. Kan laste rigtigt meget hvis det er pakket i en softbag som eksempelvis taskens fra Patagonia.

Taske på River Otteren

Sidetasken på min River Otter kan også rumme en ekstra stang!

Anker

Det er yderst sjældent jeg benytter anker under mit hjemlige fiskeri. Faktisk får ankeret for det meste lov til at forblive oppe i bilen!

Men modsat i vores hjemlige forhold, kan der være god brug for ankeret når pontonbåden skal parkeres nedstrøms en ringende stalling eller ørred i roligt strømvand. Her gælder det så om, at ankeret har så kort en line som mulig og at årerne placeres ”hængende” nedstrøms så de modvirker at pontonbåden ”kører fra side til side”.

Flyde og synkeline

Når der er chancer for multer eller overfladefiskeri eksempelvis med tørflue medbringer jeg to klariggede stænger

Udskiftning af skruer m.v. til rustfri

Selv på de dyreste og ”saltvandbestandige pontonbåde, vil du opleve, at skruer, popnitter og splitter med tiden begynde at ruste. Er du fanatisk på dette område, er der ingen vej uden om en velassorteret bådforhandler. Her kan du med sikkerhed finde det meste af det du har brug.

Fiskeklar pontonbåd

Så er vi klar il at fiske. Bemærk stangholderen!

Sådan holder du din båd i god form! 

Pontonbåden kræver minimal vedligeholdelse. Holder du pontonerne rene og velplejede, og sørger du for at årerne og stellet let kan samles, er du altid hurtigt og godt sejlende.

For når vi endelig er kommet afsted, langt om længe er nået  ud til fiskepladsen, gælder det om at få grejet klargjort og komme ud hvor fisken og oplevelserne venter!

Bådens pleje

Pontonbåden kræver minimal vedligeholdelse for at fungere problemfrit i dagligdagen.

Et par gange om året renser jeg pontonerne. De pumpes op og med en rug skumsvamp skures alger og andet skidt af vinylen. Samtidig tjekker jeg for rifter og andre småskader.

Efter at pontonerne er tørret behandles de med et vinylpleje middel, som vi også benytter til bilen. Endnu bedre er det dog, at benytte et af de specielle produkter, som er beregnet til gummibåde og det maritime miljø.

Du vil hurtigt erfare, at velimprægnerede pontoner ikke er så modtaglige for alger og “sørgerende”, samt at de er langt lettere at holde rene.

Stellet og samlingerne renses og smøres. Her er WD40 et godt valg, som også kan anbefales til åregafler, splitter og eventuelt andre bevæglige dele.
pontonvedligehold1
Den tørre og rengjorte ponton behandles med vinulplejemiddel en eller to gange om året! 
pontonvedligehold2 
Efter behandlingen preller vand og skidt af pontonerne. Alger og andet skidt fjernes let!

Vedligeholdelse

De fleste pontonbåde kræver minimal vedligeholdelse for at kunne tjene dig trofast i mange år. Har du en båd hvor pontonerne består af vinyl, plast eller lignende, bør du dog jævnligt behandle dem med en gang af det vinylplejemiddel, som også benyttes til de udvendige vinyldele på vores biler.

Udover at holde vinylen blød og frisk vil behandlingen medvirke til at alger og andet skidt ikke så let sætter sig fast på pontonen.

Er dine ponton i lærred, vil en skylning og en blød børste gøre underværker efter brug. I tør tilstand vil en behandling med det imprægneringsmiddel som benyttes til bl.a. telte gøre underværker, og være medvirkende til at holde farven frisk.

Transport af pontonbåde

Har du mulighed for at have pontonbåden bag i bilen gør du klogt i at lukke lidt luft ud af pontonerne. Varmen kan hurtigt resultere i overtryk! 

Stellet

Uanset om din pontonbåd har alu eller stålstel, vil en indvendig behandling med tyndt penetrerende rustbeskyttelse gøre underværker ved at hæmme rust og tæring. Udvendigt bør du jævnligt påsmøre lidt silikone, der beskytter mod tæring samt smøre samlingerne.

Transport

Har du mulighed for at transporterer din pontonbåd i samlet og oppumpet tilstand i bil, på trailer eller på taget, kan det anbefales at der lukkes lidt luft ud af pontonerne efter at du har været på fisketur. Anbefalingen skal forbygge, at pontonerne som følge af overtryk lækker eller eksploderer.{jcomments on}