danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

191022 ponton opdat henrik mariager trout 

En moderne elmotor er både let og stort set vedligeholdelsesfri. Kan oplades fra bilen eller med solcelle. 

191022 ponton opdat anderson seatruot

I fx Ystad området er der gode muligheder for at affiske rev og badekar. Det er rigtigt givtigt når der er en smule pålandsvind og du kaster ind mod land.

Med en pontonbåd bliver de bedste fiskepladser tilgængelige. Du behøver ikke længere at være bange for glide på de glatte sten og i bedste fald få støvlerne fyldt med vand. Og hvis du er lidt oppe i årerne og benene ikke længere er hvad de har været, er pontonbåden et sikkert valg!

DE BEDSTE FISKEPLADSER!

I søen, elven eller på kysten hvor “blød” bund eller glatte sten gør hvert et skridt til en risikabel affære, er pontonbåden perfekt. 

Udover at du sikkert og bekvemt kan “snige” dig tæt på fisken, vil din lave “siddende” profil betyde, at du er langt mindre synlig. Du kan komme meget tættere på fisken uden at den bliver skræmt. 

191022 ponton opdat brown trout henrik

Ørred fra Lake Brunner i New Zealand. I båden kunne jeg snige mig tæt på ørrederne der fouragerede over den lyse sandbund mellem vegetationen. “Sightfishing” i verdensklasse!

I STRØMVAND, I SØEN OG PÅ KYSTEN

Når det gælder sommerens stallinger, ørreder og helt, giver pontonbåden dig muligheder for helt unikke oplevelser med det lette fluegrej. 

Men pas på! 

En drifttur på 20 kilometer ned af elven, er stærkt vanedannende. Hurtige stryg eller dybe pools bliver pludselig tilgængelige. Du vil også hurtigt finde ud af, at der selv i de mest populære elve stort set kun fiskes i områderne tæt på p-pladser og adgangsveje. 

Og rigtigt; de store fisk, dem vi allerhelst vil have til at tage fluen, findes oftest på de lokaliteter, hvor der kun sjældent kommer andre!

I søen og på kysten 

Modsat en jolle som kræver en bådrampe til søsætning, vil du med pontonbåden kunne søsætte næsten alle steder. Du kan nemt bære båd og udstyr fra P-pladsen og måske 50 meter til søsætningsstedet… 

Så når det gælder affiskningen af de lumske rev, eller søens bedste pladser, vil du fra pontonbåden nemt kunne præsentere din flue. 

Fiskeriet foregår også her ved, at du benytter svømmefødderne til at manøvrere båden samtidig med at du fisker. Kun når de skifter plads er der brug for årerne!

191022 ponton opdat rena hanna

Den smukke stalling fra Norske Rena kunne vi nå i et område hvor det ellers ikke er muligt at krydse elven.

SVØMMEFØDDER

En af de helt store fordele ved at fiske fra pontonbåd, er at du kan manøvrere båden mens du fisker!  Således kan du uden problemer styre båden og holde den rigtige position, også selv om der er lidt vind og strøm. 

Ofte har jeg fisket flere kilometer i fjorden, på kysten eller elven uden overhovet at bruge årerne...

“De gode fødder”

Med korrekt brug af svømmefødderne, er det uproblematisk at fiske effektivt, vel og mærke uden at skræmme fisken. Du kan også altid placere dig optimalt i forhold til vinden.

Selvfølgelig kan du holde båden med et anker og på den måde forblive i en god fiskeposition hvilken kan være en fordel hvis du ønsker præsentere din flue for fisk i hurtigt strømmende vand.

Der findes mange typer svømmefødder, både billige og dyre! Men spar ikke på "fødderne" - køb de bedste, fx amerikanske ForcaFins, der foruden at lænse kontoen for små to tusindlapper giver dig optimal fremdrift ved minimal brug af fysik!

Flere af mine venner har købt en type svømmefødder, som kan benyttes sammen med eller uden på de normale vadestøvler. Jeg har prøvet denne løsning, men jeg foretrækker helt klart den “rene vare”, d.v.s. svømmefødderne uden på sokwaders og et par bløde vadesko (kajaksko). 

Fordelen er mindre vægt, større bevæglighed og et bedre blodomløb og dermed varmere fødder!

Ulempen ved at benytte sokwaders og kajaksko er, at du ikke lige hopper ud af båden for at vadefiske på en stenet kyst eller elv. Et par vadestøvler til lejligheden fylder dog ikke meget!

191022 ponton opdat nz hl mosqeet

Min Anderson Mosqeeto er hurtig at klargøre og let at bære ned til vandet. Det hele kan gøres på under 5 minutter.

GUIDE TIL DET RIGTIGE VALG

Det er vigtigt du nøje overvejer dine behov. Specielt er det vigtigt om en motor også er på ønskesedlen.

Husk på, at også når det gælder pontonbåde, er der sammenhæng mellem pris og kvalitet. 

Vægt

De letteste både ligger på omkring de 15 kg. - de tungeste tæt på 40 kg. Et jernstel er billigt, men også tungt og udsat for rust! 

Siddekomfort

Både kan have "bløde" eller faste formstøbte og polstrede sæder. Døjer du med ryggen og er siddekomforten vigtig, må valget stå på en båd med stel og de polstrede formstøbte sæder.

Transport og samling

Det er langtfra os alle der har kassevogn eller pick-up som kan rumme den samlede og oppustede båd. Des flere dele der skal sættes sammen, jo større krav til kvalitet og paskram. Intet er mere frustrerende end at de enkelte steldele ikke passer ordenligt sammen.

Vælger du en båd med adskilleligt stel, er det vigtigt at kvaliteten er i top således at de enkelte dele let kan sættes sammen! 

Sødygtighed

Pontonbådende alle sødygtige, og skulle der være lidt bølger vil både føle dig og være sikker og tryg. 

Fremdrift

Både med lange slanke pontoner har en langt bedre fremdrift i vandet end både med kortere og tykkere pontoner. Modsat betyder den bedre fremdrift og retningsstabilitet, at der skal arbejdes mere med “fødderne” hvis du hurtigt skal dreje båden.

Korrosion

Her skiller bukkene sig fra fårene. Har du planer om at benytte din båd i saltvand, er det kun de bedste (dyreste) materialer der kan modstå tæring. 

Motoregnet

Nogle af de større og tungeste pontonbåde er forberedt til en påhængsmotor. Andre kan monteres et motorbeslag og de fleste kan sagtens sejle sikker med en af de mindste el- eller benzinmotorer… Men helt ærlig, har de fleste af os ikke også godt af at bruge musklerne? 

191022 ponton opdat mosqeeto torqeeto

Båd, grej og motor vejer tilsammen omkring  30 kilo. 

ØVRIGT UDSTYR

Udover båd og svømmefødder har du brug for en god pumpe. 

De bedste elektriske pumper tilsluttes bilens akkumulator og kan få minutter pumpe båden op til det ønskede tryk på ca. 3 psi. Når du er færdig med fiskeriet kan pumpen også suge alt luften ud af pontonen. 

Redningsvest

I dag er der mange lette oppustelige redningsveste på markedet. De fleste fås både som “selvoppustelige” og med manuel udløsning. 

Jeg har aldrig haft brug for min redningsvest, men har den altid på.

191022 ponton opdat moqeeto nz

Bjarne Fries jagter ørreder i den klarvandede sø i New Zealand.

MERE OM PONTONBÅDE OG PONTONBÅDSFISKERI

www.brakvand.dk kan du læse mere om pontonbåde. Jeg har også udgivet en e-bog som kan findes på Itunes

På min YouTube kanal Henrik Leth har jeg også oploadet en række korte film om klargøring og fiskeri fra pontonbåd.