danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

Først og fremmest kan lidt omtanke sikre pontonerne et langt liv...

 Det er godt nok sjældent, men hvis uheldet er ude og der skal lappes...

pas_pontonerne

Hold pontonerne rene og i god form - undgå ærgelser! 

pontonbade_klar_tur

Pontonbådende er pumpet op: Vi er klar til en heldagstur forhåbenligt uden problemer!

Sjældent med problemer og utætheder

Vores oppustelige pontoner er generelt holdbare, men desværre ikke "udødelige".

Det er vigtigt at vide præcist hvordan du reparere dine oppustelig pontoner ikke mindst på grund af den tid og det besvær der forbundet med evt. at sende den tilbage til forhandler og fabrikken.

Fejl

Der er to typer reparationer: Først er der producent eller materialefejl som normalt giver sig til kende første eller anden gang  båden pustes op. Fejlene kan være dårlig syning, svejsesøm, utætte blærer eller ventiler. 

Inden en længere tur, eller når du har modtaget dit kære fartøj fra forhandleren, er det en rigtig god ide at pumpe pontonerne op til normalt tryk. Hold dem oppustede i 24 timer. Store utætheder vil afsløre sig med det samme.

Små lækager, der ikke skaber problemer på en dagtur, er til at leve med, men skal med tiden repareres. Ideelt set bør du afprøve pontonbåden på en lille lokal tur, før du tager en nyt uprøvet båd direkte til et længere og vigtig ekspedition eller ferie.

Selvforskyldt

Den anden, og mest almindelige form for nødvendig reparation er når vi selv har forvoldt skaden, ved uheld eller mandlende omtanke. Typisk kan disse skader opstå ved overtryk med kompressor eller på grund af varme, kniv punkteringer, skarpe glas, muslingerev, smeltning fra brand eller glød, usædvanligt skarpe klipper og sten, kroge, piggene på fjæsing, beskadigede ventiler, slid, bid, kløer mv. 

Find utæthederne

Ventiler er de første der skal tjekkes ved mistanken om en utæt pontonbåd medmindre andre skader er indlysende. Dryp noget sæbevand rundt og i ventilen. Enhver udvidelse bobler eller konstant små boble angiver en lækage. Mens ventiler normalt er ganske holdbare og sjældent går i stykker, kan de lække, hvis ikke de er strammet korrekt, eller hvis ventilsædet bliver beskidt. En ventil skruenøgle (specielværktøj for hvert mærke) er påkrævet for at stramme eller fjerne ventiler. En spidstang vil dog ofte kunne bruges i en snæver vending.

Store utætheder er normalt let at finde, når pontoner er pustet op, vil du ofte høre eller mærke luften kommer ud. På pontoner med blærer, skal du muligvis åbne yderpontonen og trække blæren ud inden den pustes op.

Små utætheder er sværere at finde. Brug sæbevand til at finde de små lækager. Hvis du er i nærheden af vandet kan du puste pontonen eller blæren op og rulle den langsomt i vandet og omhyggeligt kigge efter luftbobler i vandet. Marker hullet med en pen. Tjek om der er flere huller.  Efterfølges tømmes pontonen for luft.

Lapning og reparation

Mest vigtigt at huske på i forbindelse med en reparation er (1) at rense og forberede overfladen på at modtage nogen klæbestof og (2), at lade den limen hærde længe nok længe nok. 

blaa_lap_outlaw

Ridser i yderlaget. Har netop limet en forstærkning på det mest udsatte sted på min Outlaw

Limen

Aquaseal urethan lim er ideel for mange reparationer, fordi det fastholder bedre end de fleste lim. Ulempen er den relative lange tørre og hærdetid.

Rens og gør området ru med sandpapir. Punkteringer behøver kun en minde dråbe Aquaseal

Aquaseal kan også forstærke slidte områder. Så har du slæbt din båd over mange sten, eller ramt en gang muslinger og slidt yderlaget, kan det fikses.

Forebyg

 

Langt de fleste skader på pontonerne sker i forbindelse med transport og opbevaring.
Her følger et par gode råd som kan spare dig for penge og ærgelser:
1) Fold pontonerne således at du undgår skarpe knæk!
2) I forbindelse med transport og opbevaring placeres pontonerne så de ikke har direkt kontakt med skarpe kanter fra stellet, årerne eller et evt. anker og andet!
3) Skal båden og pontonerne  ikke benyttes i længere tid, er det en god ide at opbevare pontonerne på et musse-sikkert sted, påfyldt en smule luft.