danlendeitjanoessv

0
0
0
s2sdefault

ponton mosqeeto torqeedo

Hold pontonerne rene og i god form - undgå ærgelser! 

ponton riverotter

Min gamle River Otter er efter flere årtier stadig i god form takket være regelmæssig rengøring og pleje. 

Sjældent med problemer og utætheder

Vores oppustelige pontoner er generelt holdbare, men desværre ikke "udødelige".

Det er vigtigt at vide præcist hvordan du reparere dine oppustelig pontoner ikke mindst på grund af den tid og det besvær der forbundet med evt. at sende den tilbage til forhandler og fabrikken.

Fejl

Der er to typer reparationer: Først er der producent eller materialefejl som normalt giver sig til kende første eller anden gang  båden pustes op. Fejlene kan være dårlig syning, svejsesøm, utætte blærer eller ventiler. 

Inden en længere tur, eller når du har modtaget dit kære fartøj fra forhandleren, er det en rigtig god ide at pumpe pontonerne op til normalt tryk. Hold dem oppustede i 24 timer. Store utætheder vil afsløre sig med det samme.

Små lækager, der ikke skaber problemer på en dagtur, er til at leve med, men skal med tiden repareres. Ideelt set bør du afprøve pontonbåden på en lille lokal tur, før du tager en nyt uprøvet båd direkte til et længere og vigtig ekspedition eller ferie.

Selvforskyldt

Den anden, og mest almindelige form for nødvendig reparation er når vi selv har forvoldt skaden, ved uheld eller mandlende omtanke. Typisk kan disse skader opstå ved overtryk med kompressor eller på grund af varme (typisk for pontoner med blære), kniv punkteringer, skarpe glas, muslingerev, smeltning fra brand eller glød, usædvanligt skarpe klipper og sten, kroge, piggene på fjæsing, beskadigede ventiler, slid, bid, kløer mv. 

Find utæthederne

Ventiler er de første der skal tjekkes ved mistanken om en utæt pontonbåd medmindre andre skader er indlysende. Dryp noget sæbevand rundt og i ventilen.  Små boble angiver en lækage. 

Kvalitets ventiler normalt er ganske holdbare og går meget sjældent i stykker. De kan dog lække, hvis ikke de er strammet korrekt, eller hvis ventilsædet bliver beskidt. (Typisk sandkorn). En ventil skruenøgle (specielværktøj for hvert mærke) er påkrævet for at stramme eller udskifte ventilen. Alternativt kan en spidstang kunne bruges i en snæver vending.

Store utætheder er normalt let at finde, når pontoner er pustet op, vil du ofte høre eller mærke luften kommer ud. På pontoner med blærer, skal du muligvis åbne yderpontonen og trække blæren ud inden den pustes op.

Små utætheder er sværere at finde. Brug sæbevand til at finde de små lækager. Hvis du er i nærheden af vandet kan du puste pontonen eller blæren op og rulle den langsomt i vandet og omhyggeligt kigge efter luftbobler i vandet. Marker hullet med en pen. Tjek om der er flere huller.  Efterfølges tømmes pontonen for luft.

Lapning og reparation

I forbindelse med en reparation er det vigtigt (1) at rense og forberede overfladen på at modtage nogen klæbestof og (2), at lade limen hærde længe nok længe nok. 

blaa_lap_outlaw

Ridser i yderlaget. Har netop limet en forstærkning på det mest udsatte sted på Outlaw'en

Limen

Aquaseal urethan lim er ideel for mange reparationer. Ulempen er den relative lange tørre og hærdetid.

Ved større reperationer renses området med spit og smergellærred.

Punkteringer, fx. fra en krogspids klares let med en afstritning og en minimal dråbe Aquaseal der masseres ind i hullet. 

Aquaseal kan også forstærke slidte områder. Så har du eksempelvis slæbt din båd over mange sten, eller ramt en gang muslinger, kan yderlaget fikses med et tyndt lag lim.

Forebyg

Langt de fleste skader på pontonerne sker i forbindelse med transport og opbevaring.

Her følger et par gode råd som kan spare dig for penge og ærgelser:
1) Fold pontonerne således at du undgår skarpe knæk!
2) I forbindelse med transport og opbevaring placeres pontonerne så de ikke har direkt kontakt med skarpe kanter fra stellet, årerne eller et evt. anker og andet!
3) Skal båden og pontonerne  ikke benyttes i længere tid, er det en god ide at opbevare pontonerne på et musse-sikkert sted.

foto

Mine billeder på www.shutterstock   (Kik forbi) 

Millioner af billeder  fra hele verden www.shutterstock

* FOREDRAG I ENGHØJ KIRKE TIRSDAG DEN 6. OKTOBER, KL. 14.30

200917 enghoj kirke

* Fluefiskerkursus 2020

AOF huset, Pris: 790 kr. *740 kr., 4 gange. Vi gennemgår grej, knuder og fluer. Du lærer at kaste og præsentere fluen og vi gennem­ går fiskepladser og fisk. Der vil være vejledning i at købe grej og udstyr.

* Tirsdag 19:00 ­ 21:20 -  3/11

* Tirsdag 19:00 ­ 21:20 - 10/11

* Lørdag 9.00 ­ 16:00 (Mariager Fjord) - 16/11 

* Lørdag 9.00 ­ 16:00 (Mariager Fjord) - 21/11 

Yderligere og tilmelding!

* Torsdag den 17. november 2020 kl. 19:00. Foredrag om Mariager Fjord. Frederikshavn Lystfiskerforening

* Lørdag den 12. december 2020: Gydevandring langs Svejstrup bæk.

* Sommeren 2021

Bemærk: I 2021 vil vi i samarbejde med FFF Danmark genudbyde sommer arrangementet på Rena Fiskecamp. Interesseret? Kontakt mig på hl@brakvand.dk

Andersen fishing

STÆNGER, HJUL, LINER OG INSTRUKTION!

Testet i Danmark, Lapland, Sverige, Norge, Bosnien og New Zealand. Har rejsetænger til tørflue, nymfe og streamer (gedde) på lager. Du er velkommen til at komme forbi til kik og prøvekast. Ring/SMS 21 26 42 16 for aftale!

190613 slovenien river

Drømme -og fiskerejse? Min ven Mogens Wagner Cuber bor og har gode kontakter i Slovenien.

Læs mere! 

Rund fødselsdag, jubilæum eller blot en gave som giver gode minder for resten af livet?

UNIK OPLEVELSE TÆT PÅ NATUREN

Gi' en guidet tur i en meget stabil to-personers Anderson pontonbåd?

Godt placeret i det polstrede formstøbte sæde med benene i hvile stilling, kan den heldige gæst fiske, eller  nyde udsigten til vores kystlinie, solopgangen i horisonten, eller naturen i den smukke ådal!

Gavekort til dagstur i Gudenåen, Randers Fjord, Mariager Fjord eller Djursland. Andet efter aftale.

SÅDAN GØR VI!

Mail dit ønske og jeg vil sørge for at sende et flot signeret gavebevis

PRIS

En heldagstur, morgen / formiddag / eftermidag / aften eller hvad vi nu aftaler koster kr. 2000,- 

En tur på fire timer kr. 1.000,-  Mobilpay: 21 26 42 16