Rudskaller og andre fredfisk

Sjove udfordinger til fluer og teknik!

Bjarne Fries med flot rudskalle

Bjarne Fries med en af Bredningens flotte rudskaller

Aggressive fredfisk

De er ikke altid fredelige og du finder dem næsten alle steder hvor der er vand, og ikke mindst: De kan fanges på flue.

Jeg taler om fisk som brasen, skaller, rimter, suder, karusser.

I det lave vand kunne vi på trykbølgerne se hvorledes fiskene krydsede rundt efter føde. En wooly-bugger blev placeret nogle få centimeter foran kilen, der afslørede fisken. Øjeblikkeligt og voldsomt kom hugget!  En rudskalle på ca. 1,5 kg blev hurtigt fightet, landet og genudsat. 

Jeg på vej ud gennem sivskoven med min pontonbåd. Da jeg nåede ud så jeg kunne åbent vand, kunne jeg samtidigt se en stime rudskaller. Et grønt "Juletræ" som jeg havde siddende på taskens flueholder fra gårddagens aborrefiskeri, blev bundet på forfanget. Fluen blev sænket ned i vandet og jeg kunne med et samme se at rudskallerne var interesseret! Jeg "pirkede" 4 rudskaller på mellem 1. og tæt på 2. kg.

Smuk skalle - bemærk strike indikatoren og fluen 

Smukke fisk - bemærk strike-indikatoren.

Fiskepladser

Lavvandede vige, grødefyldte "lommer", blinde å-løb og lignende steder, huser næsten altid et par stimer skaller, karusser eller brasen. Fluer og grejJeg benytter en #4 stang med flydeline. Er fiskene fokuseret på overflade fødeemner kan en traditionel tørflue gi' fisk. Små skum-buggers med gummiben har også en stor tiltrækningskraft, især hvis de bevæges i små ryk.

Fluer til fredfisk

Lars Pedersen med brasen

Lars Pedersen med brasen i pæn størrelse

Prøv forfodring

Et middelaldrende par nyder næsten dagligt nogle timer ved fjorden. Parret har for vane at fodre de mange ænder der holder til i området. Har observeret at fredfiskene, især rudskallerne hurtigt dukker op når der fordres ænder. Har ved flere lejligheder sat gang i fiskene ved at forfordre med lidt brød. 

{jcomments on}

 

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers