danlendenosv

Kik forbi min opdaterede side om geddefluefiskeri Naphans.dk

Påskefisk i Østersøen

   "Københavnerblanke" omkring Ystad, havblik og bølger!
2011_ystad_11
Sådan - Lars Andersen, producent af Anderson Pontoon, har netop landet en ørred. Bemærk nettet: knudeløst og af gummi for optimal beskyttelse af de fisk der skal genudsættes! 

Læs mere og se billederne fra årets påsktur hvor vi fiskede i Østersøen omkring Ystad! 

 


2011_ystad_1
Årets bombay.dk hold. Fra venstre: Henrik Vedel (Mong), Lars Andersen, Lars Matthiessen, Søren Nielsen, Klaus Kaad og Henrik Leth

 

I god kondition
Der blev ikke brug for det ekstra lag fleece, da jeg sammen med Lars Andersen, Henrik Vedel Pedersen, bedre kendt som ulykkesfuglen Mong, Lars  "Rødvin" Matthiessen, Søren Nielsen og Klaus Kaad valgte at nyde påskedagene med fiskeri fra pontonbåd i Østersøen omkring Ystad.

 

Det blev som tidligere til nogle rigtigt gode dage hvor fiskene var jævnt fordelt både på lokaliteter, morgen og aften.

 

Igen i år var nedgængerne i flertal. Påskens sene placering betød dog, at fiskene var mere blanke og i bedre kondition end tidligere. De såkaldte "københavnerblanke" blev efter fight og fotografering behørigt genudsat.

 

Som det fremgår af billederne, behøver jeg vel næppe at fortælle, at påsken 2011 vil blive husket for godt vejr og store ørreder.

 

Tilsammen landede vi omkring 30 ørreder med en gennemsnitsstørrelse de på omkring imponerende 60 cm. 7 af ørrederne var fine, fede og blanke. Den fine gennemsnitsstørrelse får os naturligvis til at spørge: hvor er de mindre ørreder?
2011_ystad_2 

Lars Andersen med turens første fanget midt på dagen i forrygende godt vejr! 

Dag for dag

Lørdag den 23. April. Vælger igen i dag at fiske ved Svarte. Mong og Klaus Kaad savnede deres kvinder, og var allerede fredag aften kørt mod det jyske. Fiskede sammen med Rødvin og Søren Nielsen. Efter nogle korte overvejelser og et blik på det urolige hav, valgte Lars Andersen vuggeturen i pontonbåden til fordel for en tur på sofaen.

 

Fiskede i halvanden meter høje dønninger og en rivende strøm. Lagde ud med en slank godt 60 cm. returfisk. Kort tid efter var det en 3 kilos kompakt overspringer der var blevet fristet.

 

Endnu en flot ørred var på godt et halvt minut inden vores forhold blev afbrudt, sikkert med stor tilfredshed fra ørredens side.

 

Sluttede med endnu en 1,5 kilos blank og en "Københavnerblank" på ca. 4 kilo.

 

Fiskede med to fluer: nederst en Udbyhøj, øverst en lilla farvet nandu med lidt flash i. Pudsigt nok, var det nederste flue som de blanke ørreder havde taget, mens nedgængerne havde valgt øverste flue.

 

Maveindholdet viste sig at primært at bestå af rejer og tobiser.
2011_ystad_8
Denne ørred tog en lillafarvet nandustreamer med flash - effektiv i solen!  

 

Fredag den 22. April. Kørte sammen med Lars Andersen og Mong til Svarte. Vi parkerede på en rasteplads og fik ved fælles hjælp pontonbådene til vandet. Igen viste østersøen sig fra den pæne side, samtidig med at solen allerede stod højt på himlen, parat til at give os årets indtil viderede varmeste dag og røde kinder.
2011_ystad_5
Fandt en lille vig hvor vi kunne nyde frokosten og lidt fast grund under fødderne! 

 

Lars Andersen lagde ud med dagens første, en nedgænger der allerede havde været ude af åen i længere tid og derfor var i forrygende kondition. Fisker i vestlig retning, langs den utroligt spændende stenrige og blæretang fyldte kyst. Efter en lille vig fisker jeg en lille nandu langsomt og dybt. Dette resulterer i dagens første hug og efterfølgende fight af en ca. 80 cm. slank fisk som straks genudsættes. Snart er der bid igen. Denne gang en ca. 55 cm., også slank fisk.

Frokosten holder vi i en lille vig. På vejen retur fisker jeg bagerste mand. Tæt på land mærker jeg et lille puf i fluen. Speeder en anelse op for indtaget holdet straks en pause, hvilken mere en den ca 4 kilo tunge ørred kan modstå.

 

Står i aften for aftensmaden, som skal laves sammen med Lars. Vi servere godt krydret thaikylling med rigeligt ris!
2011_ystad_6
Søren Nielsen fik testet sin nye Scadden båd. Det blev også til fisk og til sammenbrudte, knækkede forfang! 

 

Torsdag den 21. April. Selv om det blæste 0 meter var Mong i dag velforberedt og havde taget søsygepiller.

 

Fisker igen sammen med Lars Andersen, og har valgt at dele dagen op i to etaper. Vi starter på en plads umiddelbart syd for Ystad. Ankommer lidt i seks og kan nyde den smukkeste solopgang over Østersøen. Fisker side om side, jeg tættest på land, Lars lidt længere ude. Ser med det samme en hvirvel og får efter et par kast kroget en blank skønhed på omkring 45 cm. Et par kast efter sidder der endnu en lille vildbasse på fluen.

 

Solen kommer højere på himlen og ørrederne er pist væk. Ser dog en mindre ørred som viser sig fem seks gange, dog uden at blive fristet af min flue. Pludselig er der igen liv i overfladen og jeg får fluen placeret. Denne gang er det en flok tobiser, hvoraf en straks bider til min lille nandureje.

 

Telefonen ringer, det er Henrik Rosendahl Kristensen og en ven der vil kikke forbi. Det bliver til et par hyggelige timer hvor pontonbådene bliver prøvet. Mon ikke Lars fik solgt et par fartøjer?
2011_ystad_17
Henrik Rosendahl Kristiansen og Henrik Spar Købmand fra Grenå prøver for første gang at sejle i pontonbåd. 

 

Aftenens tur gik til Vik og vi kunne søsætte klokken ca. 19.00. Kun en svag brise rifler vandet. Da vi når pladsen er det velfortjent Lars Andersen, der skal fange aftenens ene fisk, en ca. 65 cm stor ørred som blev genudsat. Fisker til det er blevet helt mørkt og er først retur til hytten klokken 23.00.
2011_ystad_7
Sådan skal det også være.  

 

Onsdag den 20. April. Skillinge. Mong og Klaus Kaad var med på at vi i dag skulle prøve denne lokalitet, hvor flere rev strækker sig langt ud i Østersøen. Da vi ankom kl. ca. 06.30 var der allerede flere fiskere i aktion.

 

Dønningerne var markante og der var gode brydninger der fik mig til at tænke på "White Water".  I et af de første kast var der hug og igen var det en nedgænger på omkring 55 cm.

 

Dønningerne var åbenbart for meget for Mong, der efter mindre en ti minutter i pontonbåden var blevet godt gammeldags søsyg. Heldigvis var Klaus Kaad dagens redningsmand. Mong, der efterhånden var ligeglad med alt, blev sikkert  bukseret ind og lagt til hvile. Fangede efterfølgende endnu en nedgænger og en garnskadet blank ørred på ca 50 cm. Alle fisk blev genudsat.
2011_ystad_4
Sådan kan det også gå. Mong er blevet søsyg og må ofre sig. Husk søsygetabletternehvis du har disse tilbøjeligheder! 

 

Tirsdag den 19. April. Kørte sammen med Lars Andersen til Vik.  Startede med at se og fiske til en ørred som gentagne gange rullede sig i overfladen, dog uden at ville bide. Havde efterfølgende et enkelt nap.

 

Havde godt en halv time senere en meget stor ørred der fulgte min relativt store tobis imitiation, dog uden at ville bide på. Udskiftede med det samme fluen med en lille hvid nandu reje, hvilken resulterede i et kontant hug af årets hidtil største ørred på den gode side af 80  cm.

 

Det blev en god dag hvor jeg i alt fangede 5 ørreder på mellem 45 og 80 cm. Flotteste ørred var en blank skønhed på omkring små 3 kilo.

2011_ystad_3
Mange af især de blanke ørreder havde ar efter nærkontakt med garn 
2011_ystad_9
Fin blank ørred der tog en #8 hvis nandureje
2011_ystad_10
Spændende kyststrækning ved Vig
2011_ystad_12
Ingen problemer med brænningen. Selv den lille 12 kilos Scadden Escape klarede fint bølgerne! 
2011_ystad_13
Store fordele ved at fiske fra pontonbåd. Kunne bl.a. fiske tæt omkring de store sten hvor ørrederne ynder af jagte i det urolige vand.
2011_ystad_14
Nedgængerne blev konsekvent genudsat. Den sene påske betød dog at fiske for fleres vedkommende var blanke, men ikke endnu helt ved huldet!
2011_ystad_15
Fiskede i det urolige vand med to fluer. Forrest en lille nandu med flash, bagerst en Udbyhøj. Oplevede på en af turene, at de blanke ørreder valgte den bagerste flue, mens nedgængerne var mere fristet af den forreste.

2011_ystad_16
Garnfiskeriet må også være udbredt i Sverige. Fangede flere ørreder med tydelige garnskader!
2011_ystad_Lars_Mathiesen
Lars Matthiesen med en af de slanke....
2011_ystad_18
Blank, men tydeligvis en nedgænger. Bemærk at ørreden havde taget den lillafarvet nandustreamer. 
2011_ystad_19
Nyder når der er lidt uro i vandet. Grej, net årer osv skal dog være sat i system så du hundrede procent kan koncentrede dig og fiskene! 
{jcomments on}

 

1000_200_brown_trout.jpg
© 2021 - brakvand - CVR 38707108 -Henrik Leth - Skytten 118 - DK8920 Randers