Guide til bindetråd

Bindetraed fluer

Et udvalg af bindetråd til forskellige typer fluer. Fra venstre den tyndeste tråd. Udover forskellige tykkelser og kvaliteter findes bindetråden og i en række farver.

Opdateres!

Guide til den rigtige bindtråd - bind bedre fluer! 

Udvalget af bindetråd er på det nærmeste eksploderet, og som fluebinder kan det være lidt af udfordring at få valgt den rigtige tråd til den rigtige flue. 

Det rigtige valg er imidlertidigt vigtigt. Skal du fx. spinde store dyrehårspoppere, kommer du ikke langt med en tynd spunden tråd. Modsat er en af kraftige udspundne tråde alt for voldsomme når det gælder om at binde tørfluer eller nymfer.

Udvikling

Oprindeligt blev der som bindetråd benyttet silke. Udvikling af kunstfibre har dog resulteret i at dagens fluebindere har en bred vifte af materialer til rådighed.

Valget af den rigtige type tråd, vil hjælpe dig med at få fjer, hår og dubbing til at sidde korrekt som du ønsker det.

Med den rigtige bindetråd bliver dine fluer mere holdbare og attraktive. Uden den rigtige tråd, kan selv de bedste intentioner være spildte!

Kunstfibre

Nylon og polyester tråde er tyndere og stærkere end silke og derfor det typiske valg for den moderne fluebinder.

Du skal vide at polyester er mindre elastisk end nylon, hvilket skulle give dig en bedre tråd kontrol. Modsat betyder strækevnen i nylon andre fordele, bl.a. en følelse af bedre "greb" om materialerne.

Endelig er der kevlar tråd, der er ualmindelig stærk, men også føles en smule "ruhåret". På trods af styrken, er jeg aldrig blevet rigtig glad for kevlartråden.

 Tykkelse, styrke og profil

Markedet for bindetråd kan være gangste uoverskueligt. Lettere bliver det ikke, at der heller ikke er enighed om stadardiseret klassificering.

Tråden tykkelse og kvalitet opgives således både i Denier og i et talsystem. Derudover er der det store udbud af farver!

 Denier

Betegnelsen er i dag den mest benyttede. Reglen er, at det højere tal, des kraftigere og stærkere tråd.

 Numerisk system

Nogle fabrikenter holder stadig fast i det gamle nummereringssystem der stammer fra tiden hvor silketråd blev målt i nuller. For eksempel 000 er 3/0. Jo flere nuller, tyndere tråd.

G.S.P.

Er en forkortelse for Gel Spun Polyethylene. G.S.P.  tråden er et relativt nyt produkt der er lidt stærkere end kevlar. Tråden føles blød og medgørlig. Er dog lidt glat of vil gerne trævle ved fx. nærkontakt med krogspidsen.

Monofil

Tynd klar/gennemsigtig tråd som der er en del fluebindere der benytter til kystfluer.

 På krogen

De fleste fluebindere foretrækker at benytte den tyndeste tråd til opgaven. Til fx. spinning af dyreghår benyttes der en kraftig G.S.P. tråd, mens de fleste foretrækker en tynd spunden tråd til eksempelvis tørfluer. 

Guide tread flytying

Første del af X-streameren er bundet med en hvid 8.0 tråd fra GBP (Georgio Benecchi Tread). 

Guide tread flytying diff tread

På andel del af fluen - spinning af dyrehårs hovedet, er der brugt den stærke G.P.S. tråd, VEEVUS 100D

Eksempler

VEEVUS G.S.P  G01 200D

VEEVUS G01 200D

Til de helt store hjortehårsfluer, Poppers og Divers. En stræk tråd der virkelig kan holde tril trækket når et stor bundt dyrehår skal spindes. 

VEEVUS A12 16/00

VEEVUS A12 160

En af de helt tynde til de mindste tørfluer og nymfer  

Fabrikanter/mærker

Danville's

Future Fly

Georgio Benecchi (Like a River)

Uni

UTC Threads 

Veevus

Pearsalls

Læs også: GUIDE TIL BINDETRÅD OG FLUER 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 130 - DK-8920 Randers