Springende ørreder!

Onsdag den 30. august 2023. 230830 fjellerup morgen boatDjursland, Fjellerup:  Kattegat var sjælden roligt da jeg ved halv sekstiden var sejl og fiskeklar. Lagde ud med en ørred og lidt fjæsing.

En lille ørred, en stor sæl, fjæsing, makreller og  en lille sej

Skulle mødes med Henrik Minor Vedel klokken 07.00, men kom allerede 05.30.

Lagde ud med en mindre ørred og nogle fjæsing.

Lidt senere, efter at Henrik Minor Vedel var ankommet, fandt vi et område hvor en håndfuld ørreder havde samlet sig. Ørrederne sprang høj ud af vandet og landede på siden. Det skete gentagne gange over lang tid. 

Prøvede alverdens fluer, der ikke kunne friste de "hoppe glade" ørreder. I stedet blev det til endnu flere fjæsing, en hornfisk og en lille sej. 

Returnerede ved middagstid med 8 pæne fjæsing, der med stor forsigtighed blev klargjort til filettering. 

Springende ørreder

Ørreder, især havørreder, springer normalt op i luften langs kysten i sensommeren som en reaktion på angreb af parasitter kaldet havlus (Lepeophtheirus salmonis) eller som en måde at undgå dem på.

Havlus er små krebsdyr, der lever som parasitter på fisk, herunder ørreder. De hæfter sig til fiskenes hud og kan forårsage irritation, kløe og infektioner.

Når ørrederne springer op i luften eller ruller rundt i vandet, kan det være et forsøg på at fjerne eller afværge havlusene, der er fastgjort til deres kroppe. Den kraftige bevægelse og rullende handling i vandet kan hjælpe med at løsne eller fjerne havlusene midlertidigt.

Sensommeren er en tid, hvor havlusinfektioner ofte kan være mere udbredt, da vandtemperaturen stiger, og havlusene trives i varmere vand. Ørrederne reagerer på denne irritation ved at rulle eller springe, hvilket kan give dem midlertidig lindring fra parasitterne. 

230830 fjellerup under vand fjaesing

Fjæsingerne er vilde med fluen og på dagens tur blev der landet mere en 20 af de smukke fisk med giftpiggene. 8 kom med hjem til middagen.

 230830 fjellerup tang fjaesing

Fjæsingen holdes og afkroges sikkert ved hjælp af tangen.

230830 fjellerup sej

Dagens overraskelse - en lille sej!

230830 fjellerup sealDen store sæl fulgte os det meste af formiddagen.

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers