Snusere på lavt vand

220917 mariager clear water

 200920 mariager fjord trout

Let farvet august ørred fra Mariager Fjord.

Midt på dagen

Vi er i begyndelsen af august. Vinden er jævn fra vest og solen kikker jævnligt frem i gennem hullerne i de ellers mørke skyer.  Jeg har rigget #6 stangen til med flydeline og en grålig størrelse 10 nandu flue.

I stedet for at vade ud i fjorden, starter jeg fiskeriet med at kaste fluen ud langs kanten af bræmmen af noget sammenskyllet grøn søsalat.

Efter det første korte træk i fluelinen kan jeg se at en bølge rejser sig. - Fluen tages voldsomt og en gylden/blank ørred på ca. 60 centimeter ruller sig vildt i overfladen inden udløbet mod dybere vand. Det meste af fluelinen er uden for topøjet inden jeg igen begynder at få rullet line på hjulet.

Inden længe ligger ørreden i nettet - endnu engang jeg midt på dagen, i fuldt dagslys, oplevet det ultimative fiskeri.

181001 bramslev hl trout

Endnu en ørred fanget på lavt vand midt lige efter middag. Huginstiktet er stadig intakt og fluen tages typisk hårdt! 

Søger gydevandløb!

Hvorfor søger ørrederne ind mod fjordbredden på det lave vand?

Hvorfor ta'r de fluen så aggressivt?

I blandt andet Mariager Fjord må ørrederne, der om sommeren søger mod vandløbene for senere at gyde, bogstaveligt talt snuse sig frem mod det rigtige gydevand ved bogstaveligt at svømme tæt under land.

I Mariager Fjord og Limfjorden, er der ikke, som fx i Randers Fjord et stort "trækkende" vandløb som Gudenåen, som ørrederne præcist kan styre efter.

Tværtimod er der næsten overalt langs fjorden omåder med kildevæld og trykvand. Store mængder af køligt ferskvand udledes på denne diffuse måde til fjordene.

Da der er tale om "friske" fisk, ofte med havlus, er huginstinktet intakt. Også den kommende kamp om territoriet i gydevandløbet skærper ørredernes aggressivitet.

180916 ornedalen stillevand

Ørrederne kan sjældent svømme den direkte vej til gydeåen og søger derfor deres vandløb ved at opholde tæt på bredden. Erfaringsmæssigt ynder ørrederne at gøre holdt i områder hvor der både er kildevæld og bræmmer af søsalat.

170804 mariager lergrav peter fisk

Peter Albertsen med sommerørred. Vadefisker du, skal det gøres med stor forsigtighed da ørrederne er MEGET sky over for lyde, og trykbølger!

Grej

Som nævnt benytter jeg en # 5 / # 6 stang med en flydeline og et langt forfang.

Fluerne kan du se mere til Salg af fluer  

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers