Mandag den 20. marts 2023. Gudenåen ved Randers: Nød forårsvejret med en eftermiddagstur i den nedre del af floden. Gedderne er fredet og geddefluen erstattet med en flue som jeg håber vil tiltrække en laks!
Havde håbet på laks!
De første laks er fanget i Gudenåen og da gedderne fra i år er fredet fra den 15. marts til 1. maj blev geddeforfanget udskiftet med et kraftigt lakseforfang.
Store mængder nedbør som vi har oplevet det i sidste uge er normalt fremmende for laksene lyst til at finde op i åen, og jeg var da heller ikke den eneste der var på laksejagt.
Sejlede mod den kraftige strøm op til Laksegården. Efter en kort pause lod jeg mig drive nedstrøms mens laksefluen blev præsenteret på bedst mulig vis.
Desværre blev det heller ikke i dag til laks. Heller ikke nogle af medfiskerne kunne medle om laks. Heldigvis kunne gedderne i dag holde sig fra fluen - de er sikkert blevet opmærksomme på den nye fredningstid.
Turen tog lidt over tre timer.
Klimaændringerne, Gudenåen og Fjorden
Det var dagen hvor vi igen blev advaret omkring klimaændringerne og den stigende temperatur.
For vores del af verden, forudser forskerne nu en langt højere og hurtigere temperaturstigning end tidligere. Ligeledes lyder den lange vejrudsigt på mere nedbør, flere storme og stigende vand.
For Randers Fjord og den nedre del af Gudenåen skal der enten bygges højere diger eller give åen og fjorden de oprindelige enge og strandenge tilbage. Genskabelsen af den gamle ådal og de opridelige strandenge kan du læse mere om her: https://www.genskabelsen.dk
Diger, dræn og pumper
Drænede lavbundsområder er områder, hvor vandstanden er kunstigt sænket ved hjælp af dræningssystemer, såsom grøfter, rørledninger og pumper. Dette belv gjort for at øge landbrugsproduktionen og gøre jorden mere egnet til dyrkning.
Højere vandstand kan skyldes en række faktorer, såsom kraftig nedbør eller stigende havniveau som følge af klimaændringer. Hvis dræningssystemet ikke er tilstrækkeligt effektivt, kan højere vandstand føre til oversvømmelse.
Engene er drænet og efterhånden sunket så meget at de er i niveau med Gudenåen.
"Grønlændersvinget" opstrøms Stevnstrup - her er der gennem tiderne fanget både ørreder og laks!
Mosqeetoen er søsat ved Stevnstrup og lydløst går turen opstrøms mod Laksegården.