Kunstmaleren

glenstrup jesper aborre

Aborrer fra en god dag på isen. 

Jesper Østerbye - kunstner og fiskelegende... 

En gammel lidt ramponeret Morris 1000 varevogn, bedre kendt som bindingsværksmodellen med en flot kransekage malet på venstre dør var parkeret ved bådlejet. Fra Viggo og Marie havde jeg hørt om kunstmaleren og hans kone Susanne. Jeg havde fået fortalt, at Jesper Østerbye, kunstmalens borgerlige navn, var lidt af en enspænder, særling, lidt provokerende, men en dygtig fisker, specielt når det gjaldt aborrerne.

Da jeg fik min jolle fri af sivene, der omkransede vores lille bådplads, kunne jeg se en lavtliggende båd med en krumbøjet fisker ligge for anker i søens midterste bassin. Nysgerrig satte jeg kursen mod den fremmede, som havde travlt med at passe stænger, og på ingen måde signalerede snakkelyst. Jeg sejlede videre mod Gettrup Odde hvor jeg ville drive med vestenvinden og kaste mod land.

Nogle dage efter var jeg igen ved søen. Jeg var ankommet næsten samtidig med kunstmaleren, der var ved at klargøre grej og båd. Blev det til noget sidst, spurgte jeg, mens et par Thor fra posen blev åbnet.... Det hjalp og vi satte os på bunden af en pram der lå oppe i græsset.

Jesper fortalte om sit liv, at han i sin tid var udlært som gartner, men at han i de sidste mange år havde ernæret sig som maler. Jeg fik at vide, at Susanne (Jespers kone) også var maler og i øvrigt en fremragende kok, samt at de boede i Krathuset ved Trinderup skov.

"I Kan jo kikke forbi ved lejlighed", sagde Jesper inden vi i hver sin båd drog på søen...

Det blev i de følgende år til utal af fisketure, middage og masser af fester, stort set altid med Krathuset som udgangspunkt.

Jesper foretrak at fiske mandag til fredag, da der i weekenderne var for overrendt de fleste steder. Glenstrup Sø, Simested å samt fjordene har hver for sig leveret masser af kilo fisk til Krathusets husholdning.

krathuset

Under indflydelse af af Tjernobyl ulykken i 1986 malede Jesper Østerbye dette billede, som jeg siden har haft placeret på husets mest fremtrædende plads. 

jesperoesterbye1962

Jesper Østerbye i 1992. Billedet fik jeg skænket af Else-Anker Møller. På bagsiden af billedet står der:  "Jesper Østerbye. Født i 1936 i Birkerød. Søn af maleren Carl Østerbye. Debut Charlottenborg forårsudstilling 1965. Kunstnernes Påskeudstilling 1966. Assisterede Svend Engelund under dennes udsmykning af statsgymnasiet i

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers