Ulnits & Leth: Forurenet jord på karuseltur

Onsdag den 22. maj 2024.240522 jord randers havn forurenet jord 2Nordic Waste: Et flertal i byrådet har besluttet at forurenet jord nu skal placeres på Randers Havn. Men hvad med regnen? Vil vandet ikke udvaske de miljøfremmede stoffer og ende i fjorden? Og kan kommunen give sig selv en miljøgodkendelse?

Randers Havn, Nordic Waste, Tirstup og retur til Randers Havn

Det er dybt frustrerende at se den absurde rejse, som en del af den forurenede jord fra Nordic Waste har været igennem. 

Først blev jorden, som er så forurenet, at ingen andre vil modtage den, sejlet til Randers og senere fra havnen i Randers kørt til Nordic Waste. 

Da jordskredet i december der for alvor satte ind, blev jorden igen sendt på udflugt og kørt til Tirstrup. Ikke en smule jord, men 800.000 tons.

Nu er den så gal igen. Syddjurs Kommune ønsker nu at komme af med jorden og har anmodet Randers Kommune om at den fjernes fra Tirstrup. Og hvad gør flertallet så? Jo, de stemmer for at jorden kan læsses af på området ved den nye Randers Havn.

Det er næsten komisk, hvis det ikke var så tragisk. Denne giftige jord, som ingen tilsyneladende vil tage ansvar for, bliver sendt rundt som en varm kartoffel mellem kommuner, uden nogen langsigtet plan eller omtanke for miljøet. 

Nordic Waste har formået at skabe en situation, hvor deres problematiske jord bare bliver ved med at cirkulere rundt, mens de fleste ansvarlige forsøger at vaske hænderne rene for ansvar.

Et flertal af byrådsmedlemmerne i Randers Kommune har nu besluttet, at løsningen på problemet er at læsse jorden af i området ved den  nye havn. Men er det virkelig en løsning? At smide den forurende jord et nyt sted og håbe, at problemet forsvinder af sig selv? Denne fremgangsmåde er intet andet end symptombehandling og en total underminering af de grundlæggende principper om ansvar og bæredygtighed. 

Byrådsflertallets beslutning signalerer en foruroligende mangel på respekt for miljøet og borgernes sikkerhed.

Desuden er det et klart eksempel på, hvordan bureaukrati og manglende politisk vilje kan føre til ineffektivitet og miljømæssige katastrofer. I stedet for at tage fat på problemet ved roden og finde en permanent løsning på bortskaffelsen af denne farlige jord, vælger man at sende den videre i systemet, som om det var en postpakke uden adresse.

Det er på tide, at de ansvarlige politikere og embedsmænd vågner op og indser, at de ikke kan blive ved med at skubbe problemet videre. Der er behov for en reel løsning, hvor miljøhensyn bliver sat i første række, og hvor man tager ansvar for de konsekvenser, som denne forurening har for fremtidige generationer. Denne karusseltur af giftig jord skal stoppe, og det skal ske nu.

 240522 jord anker boje

Medlem af byrådet, Anker Boje (S) kunne ikke følge partilinien og er i øvrigt bekymret over udsigten til at endnu flere miljøfremmede stoffer ender i Randers Fjord.  

Radio4 har udgivet en podcast om Nordic Waste skandalen. 

 

Også i denne episode snakker vi om forurening og Nordic Waste.

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 130 - DK-8920 Randers