Kommentar: Gudenåen, fjorden og fiskene

Tirsdag den 9. juli 2024.240709 aborre gudenaaGudenåen, fjorden og fiskene: Økosystemet og fiskebestandene er presset og skal vi ikke opleve et totalt kollaps er der brug for handling.

Brug for handling - brug for en helhedsplan!

Som mangeårig bruger og passioneret lystfisker har jeg med stor bekymring set den drastiske tilbagegang for alle fiskearter i Gudenåen og fjorden. Det er ikke længere blot et spørgsmål om at få en god fangst – det er et spørgsmål om overlevelse for hele økosystemet. 

Ørreder, aborrer, sandart, helt og gedde er alle arter, der er blevet sjældne syn. Det er et økologisk kollaps, vi står overfor, og der er ingen tid at spilde.

Situationen kræver en helhedsplan, der går langt ud over de lappeløsninger, vi har set indtil nu. Det er tid til handling, og handling kræver investeringer i både genopretning og bæredygtig forvaltning. Vi skal genoprette stenrev og gydebanker, så fiskene igen kan finde naturlige steder at formere sig. 

Men vi kan ikke stoppe der. Det er nødvendigt at opdrætte og udsætte de trængte fiskearter over en årrække, en indsats som vi lokalt har både ressourcer og kapacitet til at iværksætte. Tænker det kunne være en opgave for Lakseriet på Brusgaard.

Derudover må vi tage en seriøs diskussion om predation, særligt fra skarven. Denne fugl, som i stigende grad befolker havneområderne, har en betydelig negativ effekt på fiskebestanden. Det er på tide, at vi indfører en regulering, der tager højde for skarvens indvirkning på det allerede sårbare økosystem.

Den nuværende tilstand er uholdbar. Hvis vi ikke tager drastiske skridt nu, vil vi miste mere end blot vores fisk – vi vil miste en hel del af vores naturlige arv og biodiversitet. 

Det er ikke kun lystfiskere, der vil mærke konsekvenserne; det vil også påvirke turismen, lokalsamfundene og den generelle miljøtilstand. Vi har evnen og viden til at vende denne negative udvikling, men det kræver politisk vilje og handling nu.

Dette er en opfordring til handling – en opfordring til at redde vores vandløb og fjorde før det er for sent. Hvis vi står sammen og kræver en helhedsplan, kan vi genoprette balancen og sikre, at fremtidige generationer også kan nyde godt af vores rige, naturlige ressourcer. 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 130 - DK-8920 Randers