Featured

Visionært nej til fossilmotorer!

Søndag den 17. oktober 2024.241027 gudenaaen opgravning

Gudenåen: Amtsavisen har flere gange omtalt ønskerne om en opgravning af Gudenåen. Nu er der så startet en debat om sejlads og brugen af motorer med fossil brændstof i åen, som man igennem flere år har sagt ikke var sejlbar.

Fornuftigt ja til fossilforbud!

På byrådsmødet mandag den 28. oktober vil jeg fremføre følgende:

Bedst ville det være hvis der slet ikke blev benyttet motor ved sejlads på Gudenåen.

I mange år har vi hørt bekymringer om mulighederne for sejlads på Gudenåen. Åen skal graves op, lyder det!

Nu står vi med et konkret forslag om at forbyde fossile bådmotorer. 

Men formanden for MTU har netop udtrykt modstand mod dette forbud, hvilket giver anledning til at reflektere over, hvorfor det er vigtigt.

Lad os starte med de miljømæssige konsekvenser. Vandforureningen er et stort problem. Fossile motorer udleder ikke kun CO2, men der er også risiko for, at olie og brændstof kan lække ud i vandet. Dette kan have fatale konsekvenser for fisk og andre vandlevende organismer, der lever i og omkring åen.

Foruden forurening kan sejladsen også føre til erosion. Når både med fossile motorer skaber kraftige bølger, kan det føre til erosion af åens bredder, hvilket kan skade både den naturlige flora og fauna omkring åen og ændre selve vandløbet på en uhensigtsmæssig måde.

Til sidst skal vi også tage hensyn til støjforurening. Den konstante støj fra motorerne kan forstyrre dyrelivet og deres naturlige adfærdsmønstre, som for eksempel under ynglesæsonen eller ved fødesøgning.

Derfor vil et forbud mod fossile bådmotorer på Gudenåen ikke kun gavne miljøet og biodiversiteten, men også bevare naturskønheden og de rekreative muligheder for kommende generationer. Det handler om at sikre en bæredygtig sejlads, hvor vi både kan nyde naturen og tage hensyn til den.

Lad os træffe en beslutning, der viser respekt for vores fælles natur og de fremtidige generationer. Tak.

Negative påvirkninger af sejlads på miljøet

1. Vandforurening:

   - Udover CO2-udslip kan bådmotorer lække olie og brændstof, hvilket skader vandmiljøet, være giftige i forhold for fisk og andre vandlevende organismer. 

2.  Erosion:

   - Bådsejlads kan forårsage erosion af bredden og ændre vandløbet, hvilket kan skade det omkringliggende land og dets flora og fauna. 

3.  Støjforurening:

   - Støjen fra fossile bådmotorer kan forstyrre dyrelivet og deres naturlige adfærd. Dette kan påvirke ynglesæsoner og fødesøgning for forskellige arter. 

Konklusion

Et forbud mod fossile bådmotorer i Gudenåen vil ikke kun hjælpe med at beskytte miljøet og biodiversiteten, men også sikre, at den naturskønheden og de rekreative muligheder, som Gudenåen tilbyder, bevares for fremtidige generationer. 

 Bæredygtig sejlads skal opmuntres for at fremme både miljømæssige og samfundsmæssige fordele.

241006 gudenaa randers sejlads motor

Amtsavisen har omtalt MTU flertallets beslutning.

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 130 - DK-8920 Randers