Torsdag den 1. juni 2023.Randers Fjord, Dronningborg Bredning: Oplevede brasen-leg, en stor laks, lidt gedder og klart vand!
På tur i deltaet!
Et brakvandsområde er en type økosystem, der findes, hvor ferskvand og saltvand mødes. Det er et overgangsområde mellem havet og ferskvand - i Bredningen Gudenåen.
Dronningborg Bredning er en vigtig del af områdets økosystem og natur og vi er mange der nyder der nyder de smukke bynære omgivelser og den rige biodiversitet enten ved at gå en tur på digerne eller med en tur på vandet.
Bredningen er hjemsted for mange forskellige arter af fugle, fisk og planter.
Brasen
På dagens tur kunne vi steder opleve de store brasener på leg/gydning.
Gydning er den proces, hvor fiskeyngel produceres og udklækkes. For brasen foregår gydningen om foråret når vandtemperaturen stiger til mellem 12-18 grader. Brasen er en bundlevende gyder, hvilket betyder, at den lægger sine æg på planter, rødder, grene eller andet dækningsmateriale på bunden.
Efter gydningen forlader forældrefiskene gydeområdet, og æggene forbliver på bunden. Æggene gennemgår en inkubationsperiode, der normalt varer fra 7-14 dage, afhængigt af vandtemperaturen. Når æggene udklækkes, kommer ynglen frem. Ynglen er i starten meget små og ernærer sig af næringen fra æggeblommen, der er knyttet til deres kroppe.
Efterhånden som ynglen vokser, begynder de at udforske deres omgivelser og søger efter føde. Brasen er omnivor, hvilket betyder, at den spiser både plantemateriale og smådyr som insekter, orme og krebsdyr. Ynglen lever normalt i lavvandede områder med rigelig vegetation, hvor de kan finde beskyttelse og føde.
En stor men syg laks og nogle gedder!
I en vig, på lavt vand, oplevede en stor laks (plus en meter) der tydeligvis var syg og sikkert også døende. Laksen var fyldt med svamp og havde tydligvis ikke megen livskraft tilbage.
Et par gedder viste interesse for fluerne inden vi over middag returnerede.
En tosset helårsfredning!
Uden at være begrundet i et vandløb med en bredde på plus to meter, er der etableret i helårs fredningsbælte i østenden af Bredningen.
Et par lystfiskere fiskede i området og min fiskemakker var så betænksom at sejle hen for at gøre opmærksom på, at de fiskede ulovligt og at de som følge heraf kunne risikere en bøde på 2500 kroner pr. person. ( Det er der flere der har oplevet)
Jeg har tidligere skrevet om fredningen ligesom jeg har kontaktet ministeriet for at gøre dem opmærksom på fejlen. Det er der ikke sket noget ved!
Læs mere om Bredningen og fredningen her: Dronningborg Bredning
Henrik Minor Vedel har for en stund sluppet rattet i bussen og holder i stedet gedden sikkert med den beskyttende hanske.
Godt med skjul til gedder og småfisk.
Byen udvider sig som den altid har gjort det...