Faldende vand i yderfjorden

Onsdag den 7. april 2021.210407 Randers Fjord Mundingen pollene grej

Det er forår og grejet er klargjort. Vandtemperaturen målte vi til 8 grader og strømmen var udadgående.

Randers Fjord, Udbyhøj

Ørredbestanden skal boostes!

Sildene har indtaget den ellers næsten fisketomme Randers Fjord. Anledningen til besøget af de små blanke og velsmagende fisk er årets gydning. Fiskeri foregår med tæt på bunden i det dybere vand som fx kanalen ved Voer. "Festen" vare en god måned og tiltrække hundredevis af lystfiskere.

Med fluestangen har vi ikke de store chancer for at komme i nærheden af sildene, og det er da også de eftertragtede ørreder som vi i dag prøvede at finde og overliste til at tage vores ellers, syntes vi selv, fristende fluer. 

Fiskede sammen med Henrik Minor Vedel og søsatte ved Udbyhøj Lystbådehavn, hvor der er rigtigt gode faciliteter.

På strækningen ud mod de yderste af pollene driver vi over en fjordbund bestående af musligebanker, blæretang og sand. Fødemner er der masser af og vi ser både børsteorm, tanglopper og kutlinge. Hvad vi ikke ser noget til er ørrederne. 

Ser jeg tilbage på mit tidligere aprilfiskeri i denne del af Randers Fjord, var der stort set fine velnærede ørreder i nettet på hver eneste tur. Typisk fangede vi også nogle store såkaldte "nedgængere" - ørreder der efter gydningen er vendt tilbage til fjorden. Her kan du læse mine beretninger - gå gerne nogle år tilbage!

Brug for at øge udsætningerne!

Kun i de færreste af de vandløb der skulle sikre en god ørredbestand i Randers Fjord og Gudenåen er der en tilfredstillende bestand af ørred yngel. Du kan på ørredkortet se hvor ringe det står til.

Vi har som byråd afsat midler til forbedringer og der arbejdes løbende på forbedringer, og det er godt!

Men desværre er det gode arbejde der udføres ikke tilstrækkeligt når det gælder om at sikre en god ørredbestand, som også tåler et fisketryk.

Løsningen er heldigvis både enkel og relativ billig. Kort sagt drejer sig sig om at producere mere ørredyngel og udsætte flere ørreder både som smolt og som yngel i vandløbene. Hvorfor der ikke forlængst er afsat fisketegnsmidler og andre midler til at øge ørredbestanden, er mig ubegribeligt. Kunne man gå tilbage til udsætningsplanerne fra 90'erne, ville Randers Fjord hurtigt blive det gode fiskevand vil alle drømmer om. 

Specielt når man ser på de midler der bruges til at markedsføre fiskemulighederne og lokke ind -og udenlandske turister til området, er det dumt og kortsigtet, at der ikke investeres i produktet - en ørredbestand der tåler et vist fisketryk... 

På dagens tur havde jeg en enkelt ørred på ca. 40 /45 centimeter på krogen. Ørreden valgte at opsige samarbejdet inden den kom en tur i mit nye lækre fangstnet fra Fisknät, der endnu mangler at blive indviet med en god ørred. 

210407 Randers Fjord Mundingen pollene

Fiskede med det faldende vand fra Udbyhøj Lystbådehavn og ud til det yderste af pollene.

210407 Randers Fjord Mundingen mong

Vandet er klart og strømmen udadgående. Bunden tjekkes for orm og andet godt der kunne lokke fiskene. 

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers