Morgentur og Fjordens Dag

Søndag den 26. maj 2024.240526 fjordens dag formidlingRanders Fjord, Udbyhøj: Inden jeg skulle repræsentere Fjordfolket og Randers Stenrev på Fjordens Dag blev det til lidt fiskeri. I perioder var der fjæsing på fluen i hvert kast. Også hornfiskne var interesseret, mens de efterhånden sjældne ørreder ikke viste sig. 

Tæt på marsvin, fjæsing og hornfisk

Tidligt på morgenen, lidt over seks, begav jeg mig til Udbyhøj Lystbådehavn, klar til en endnu lidt fiskeri i den engang så fiskerige fjord. 

Pontonbåden med den lydløse Torqeedo-motor blev hurtigt klargjort. Stemningen var magisk, med vandet langsomt stigende og omkring mig en skøn østlig morgenbrise i luften. 

Jeg sejlede ud langs pollene, mens solen flimrede over morgendisen og malede vandet i gyldne toner. Det var en idyllisk og fredfyldt morgen, perfekt til en tur på vandet. Nød stilheden og skønheden i naturen mens jeg langsomt fiskede med det stigende brand, tilbage mod havnen. 

På vejen retur blev jeg overrasket af synet af det majestætiske marsvin, der på lidt mere end en havlmeter vand svømmede elegant tæt på båden. 

Da jeg vendte tilbage til havnen lidt over ni, blev jeg mødt af varmt velkomst af de venlige mennesker fra Randers Naturcenter, der forkælede mig med velduftende kaffe og friskbagte rundstykker.  

Det var Fjordens Dag, og jeg repræsenterede stolt Randers Stenrev og Fjordfolket, hvilket gav mig mulighed for at dele lidt om vores lokale natur og samfund med forbipasserende. 

Senere på eftermiddagen, hjemme igen, brugte jeg tid på at filetere de 15 fjæsinge, som vi havde fanget tidligere på dagen.

Jeg havde allerede havde fjernet hovedet og de giftige pigge så det var en god oplevelse at arbejde med de friske fisk. 

240526 fjordens dag yder fjorden

Vandet var stigende og jeg sejlede ud langs pollene og fiskede med det stigende vand ind mod Udbyhøj. 

240526 fjordens dag formidlings skilt

I 2023 blev de første stenrev udlagt i Randers Fjord. Der blev også forsøgsvis udplantet ålegræs. Status er at stenrevene giver mere biodiversitet, mens ålegræsset ikke trives p.g.a alger og fedtemøg. Se mere på facebookgruppen Randers Stenrev.

240526 fjordens dag alger

Ligesom alle andre kystnære og indre farvande er Randers Fjord belastet af næringsstoffer fra primært landbuget. Algerne sætter sig på vandplanter som bl.a. ålegræs og den lidt mere modstandsdygtige blæretang. Mange alger kvæler vandplanterne og skaber iltsvind. 

240526 fjordens dag fjaesing

Tog en håndguld fjæsing, der efter at have fået "afmonterede" de giftige pigge blev filetteret. - Efter at torskebestanden i Kattegat er kollapset, har fjæsingen ikke mange naturlige fjender. Yderfjorden er fyldt med fjæsing der æder løs af skubbeyngel (en af årsagerne til tilbagegangen for skrubber), fjordrejer og kutlinge.  

Lignende artikler:

© 2023 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 118 - DK-8920 Randers