Onsdag den 9. november 2022.Randers Fjord, Udbyhøj: Et par byger passerede på endnu en mild novemberdag. Til højre for den ventre regnbyge ses mobilmasten der fra årsskiftet skulle give os god forbindelse i fjordmundingen, hvilken har været savnet af rigtigt mange!
Småørreder og teser omkring de manglende større ørreder
Igen i dag blev det til småørreder og en enkelt farvet fisk på ca 45 centimeter, som jeg håber at møde på en af de kommende rundture til de mindre gydevandløb.
Undersøgeler har vist, at de ørreder der ikke ender i maven på fiskehejre, mårhund, odder og andre predatore, kommer som rimeligt sikkert ud i fjorden.
Det ser også ud til at smoltene det første halve årstid trives godt i fjorden. I sensommeren og efteråret har vi jævnligt haft nogle af de unge ørreder til at tage vores fluer.
Men hvad sker der med ørrederne i løbet af vinteren?
Selv om vinteren kan være barsk for de mindre ørreder, ser det ud til at en meget stor del af ørrederne forvinder i løbet af vinteren.
De ørreder der her i efteråret har nået en størrelse på 35 - 40 centimeter, burde med vores milde vintre øge deres længde og således ved premieren den 2. marts måle plus 40 centimeter.
Ved premieren og i foråret er de fleste af disse ørreder forsvundet.
Mine teser
1) I vinterhalvåret opholder der stort antal skarv i Randers Fjord. I inderfjorden og havneområdet har vi på en enkelt dag talt mere end fem hundrede fugle. Også længere ude i fjorden jagter en stor mængde skarv de 500 gram fisk der skal til for at opretholde livet. Mon ikke en meget stor del af de mindre ørreder der findes i fjorden inden vinteren er blevet ædt inden foråret?
2) Har de seneste år fanget en del småørreder med havlus. Undersøgelser har vist, at der kun skal få havlus til at tage livet af en lille ørred.
3) Når der alligevel fanges store havørreder i fx Lilleåen skyldes det måske, at en del af smoltene herfra forlader fjorden til fordel for et mere maritimt liv i Kattegat. Disse ørreder er sikkert ikke så udsatta for predation som de ørreder der forbliver i fjorden.
Dagens tur
Den friske vind betød, at jeg fik brug for mine padlemuskler. Fiskede i området nord for havnen og havde en del hug af småørreder. Bemærkede at der er masser af liv på bunden bl.a. i form af orm. Ørrederne der kom med ind i nettet var da også alle velnæret og i god form.
Ørrederne i Randers Fjord er fredet fra den 15. november til og med den 1. marts.
Da jeg søsatte ved ni tiden var vandstanden på det højeste.
Velproportionerede blanke ørreder på mellem 35 og 40 centimeter holder til i fjorden, men hvorfor er der så langt mellem de lidt større?
Den friske sydvestlige vind producerede en del skum sikkert et resultat af skumalgen Phaeocystis.
Læs også: Fisk er blevet en sjældenhed